Today
entry is I like to share what I’m cooking. Nak try juga la masak lauk advance
kan. Haha! Sekali sekala bukan selalu. Nak try je, tapi try try tu sedap juga
tau. Haha!! Puji masakan sendiri la. Siapa la nak puji masakan kan kalau bukan
kita sendiri. Ahaks!
Resepi
asalnya macam ni:-
=======================================
UDANG MASAK MERAH
Bahan-bahan:-
1 kg udang (digoreng separuh masak)
1 kg udang (digoreng separuh masak)
2-3 sb cili kering kisar
5 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
3 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sudu makanKicap manis
5 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
3 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sudu makanKicap manis
1 sb sos tiram
garam dan gula secukupnya
minyak utk menggoreng dan menumis
1 biji cili merah dihiris dan 1 biji tomato dipotong 4.
air
garam dan gula secukupnya
minyak utk menggoreng dan menumis
1 biji cili merah dihiris dan 1 biji tomato dipotong 4.
air
=======================================
Tapi resepi tu saya tak ikut semua
la. Pandai-pandai saya la macam mana nak sedapkan. Ikut cita rasa sendiri.
Haha! Kadang-kadang ada resepi pun tak boleh harap sangat sebab kalau bahan tak
cukup macam mana nak follow resepi tu kan. Hehe. So I decide to try it and cook
by my own way. Haha!
Cara-cara nak masak tu saya malas la
nak share. Haha! Sebab masakan yang saya cuba tadi tu saya tak ingat macam mana
dah caranya. Masak-masak, simpan-simpan, campur-campur dah siap. Haha!
Selain tu saya goreng la crab and
prawn ball. Yummy! Ahaks! watever!
Ok la. That’s all for today peeps!
Haha!
* ni la hasilnya *
* resepi dari google tapi tak dapat nak follow *
* seafood ball - prawn + crab cuttlefish ball *
* baru masak sikit dah banyak dishes nak di cuci *
wink wink**
0 Cutiest comments!:
Post a Comment